"Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks" sündmuse läbi tähistasime vastlapäeva.

20.02.2021

Mäetänava kõrgemast otsast see algas. Võeti mõõtu liu laskmises. Alla tuhisesid soome- ja salvo kelgud, uiskudel- ja lumelaual kõõlujad. Kohati kargasid mäkke rühkijad kahte leeri, et teed anda hobureele, mis hobusetta lohinal laskudes hulljulgeid vastla-trallijaid täis oli. Hobune tark loom ootas samas aga järgmist saanitäit lõbusõiduhuvilisi lauskmaal, kes mäe tänava nõlvale ei kippunud või tahtsid liita saavutatud meetrid tulevastega. Hobune võttis paigalt ja peotäis leivapalukest kulus järgmise ringi lõbutsejate sõidutamisele.Sedaviisi mõõtu võttes läks aeg ja kõht kippus oma nõudma. Peagi kostitas mäel väsitajaid oma hubasel ja nostalgilisel moel Porkuni kohalik RETR80 BAAR kes kombekohaselt oli ette valmistanud vastlapäeva kohase, põhja-eesti mekki ja kõhtu täitva maitseelamuse. Süües sai taustaks kuulata hernesupi valmimise lugu toorainetest supi jagamiseni. Gastronoomilise täpikese sai iga külaline vastlakukliga ning sujuvalt algasid taas tubased toimetused. Läks lahti vastlavurri töötuba, mille läbiviiaks ei olnud keegi muu, kui Porkuni külavanem ise! Lapsed kogunesid õhinal ringi ja ka isad vaatasid silmanurgast pealt. Emad kiitlesid liu või ilu teemadel ning siis see algas! Oli mõningast kontidega ragistamist. Puuriti aukke, välkusid noad, et nööri lõigata. Toodi nööri juurde ja sosistati aina. Viimaks hakkas sellest kogunenud jälgijate summast kostma vaikselt lainetavat, summutatud undamist mis järjest valjenes ja valjenes ja valjenes.... BAAR'is pandi muusika kinni. Kõik pöörasid pilgud hääle suunas ja seal see külavanem jutustas oma vast valminud instrumendil lainetaval, mahedal, madalal, summutatud moel traditsioonidest: - miks mäel käidi liugu laskmas ?- miks peavad olema pikad liud ?- miks pärast liu laskmist on parim kokk tühi kõht ?- miks need maitsed on just vastlapäevale omased ?- miks käsitöö ei võiks olla meelelahutus ?- miks ........ ja küsimusi jätkub, kui vaadata neis säravaid silmi, kes osa said.See annab jõudu, et korraldada sarnaseid pärimuslikke traditsioone järgivaid tähtpäevi veel ja järjepidevalt. Meil on rahvast, kes on juurtega maas ning oleme selle üle väga uhked!Aitäh toetajatele LEADER. Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfonf: Euroopa investeeringud maapiirkondadesse."Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks",Tapa Vallavalitsus, Porkuni Tall ja nende hobujõud, RETR80 BAAR korraldusmeeskond, Porkuni külavanem Heigo Laur.MTÜ Porkuni tänab südamest osalejaid ja toetajaid!
IMG_0626.JPG